Monday, August 11, 2014

Kaksi retkiruokareseptiä

Hyvät ja yksinkertaiset reseptit ovat tarpeen, kun vuorokausia maastossa kertyy paljon. Kesällä mukana ei viitsi kantaa kuin kuivamuonaa. Valmisruoat ovat hintavia ja epämiellyttäviä. Itse en ainakaan kykene siirtymään valmisruokiin siksi aikaa, kun olen poissa kotoa. Niinpä retkikeittiöni perusraaka-aineet koostuvat kuivatuista herneistä ja linsseistä, pähkinöistä, tattarista, hirssistä, nuudeleista ja riisistä. Lisäksi mukana kulkee kuivattuja sieniä ja vihanneksia ja juureksia, mausteita, sekä rusinoita yms kuivahedelmiä joita sekoitan myös puuroon. Näistä aineksista ei kovin monta erilaista annosta saa aikaan. 

Itse pyydetty kala tuo kaivattua vaihtelua ruokavalioon. Kun kalaa joskus tulee paljon, alkaa sillekin miettiä erilaisia valmistustapoja. Tänä kesänä kehittelin yhden reseptin johon miellyimme ystävieni kanssa.

Raaka-aineet:

vesi
punalihaista kalaa
öljyä (seesami)
maapähkinöitä
kookosjauhe 
suola & pippuri

Prosessi:
Keitetään suolattua punalihaista kalaa vähässä vedessä (energiaa säästyy). Keittämällä kalasta saa nopeasti läpikypsää ja tuoreesta kalasta tehtynä maku on erinomainen. Irrotetaan lihat ruodoista, kun kala on kypsynyt.


Paahdetaan maapähkinät seesamiöljyssä. Kattila takaisin tulille. Sekoitetaan kookosjauhe kuumenneeseen keitinveteen. Lisätään pähkinät öljyineen kattilaan. Kaadetaan sekaan riittävästi pippuria ja tarvittaessa lisätään suolaa. 


 Nostetaan soosi sivummalle, valmistetaan lisuke, ja annos on valmis:


Toinen vankkumattoman suosiomme saavuttanut ruoka saakoon nimekseen Voimapuuro. Tästä annoksesta en ottanut kuvaa ja ehkä niin on parempi. Maku ja energiapitoisuus ovat kuitenkin tärkeämpiä ominaisuuksia kuin ruoan ulkomuoto. Reseptissä on vielä kehittämisen varaa, mutta tästä versiosta saa hyvän käsityksen siitä millaisia päättömiä innovaatioita saatavilla olevista raaka-aineista voi kehittää. Lopputulos oli joka tapauksessa erinomainen, vaikka ensimmäiset lusikalliset otettiin hyvin epäillen.


Raaka-aineet:

puurohiutaleita
vettä
öljyä (rypsi)
mantelivoi (ei mitään nutellaa, vaan pelkistä pähkinöistä tehtyä "massaa")
kookosjauho
suola
hunaja

Prosessi:

Keitetään mahdollisimman tiukkaa puuroa ja lisätään sekaan kookosjauho ja mantelivoi. Muotoillaan puurosta pullia tai pihvejä ja paistetaan reilussa öljyssä. Mikäli puuro ei ole riittävän tiivistä pysyäkseen muodossa, tehdään siitä kokkelia, tällöin rapeaksi paistetun pinta-alan saa maksimoitua, tämä voi olla eduksi. Lisätään hunajaa päälle. Nautitaan pitkän vaelluspäivän päätteeksi palkitsevassa maisemassa. Energiaa piisaa ja maku on taattu suolaisen ja makean sekoitus. Uni tulee nopeasti tällaisen möykyn jälkeen.

No comments:

Post a Comment